|
Türk markalarına franchise talebi yağıyor
( 10/01/2011 ) |
Global kriz, tüm dünyada dükkan kiralarını yüzde 50’nin üzerinde düşürdü. Türk hazır giyim markalarına franchise talebi yağıyor. Önümüzdeki dönemde Sarar, Avva, Damat, Wenice, Penti gibi markaların yurtdışında onlarca mağazası açılacak…ÖZBEY MEN
TÜRK hazır giyim markalarının yurtdışında mağazacılık deneyimi hayli eskilere dayanıyor. Marka olup ismini tüm dünyaya duyurmak isteyen firmalar birçok ülkede mağaza açtı. Ancak bunların bir kısmı bu yatırımlarında hayal kırıklığı yaşadı. Gerek çevre ülkelerde gerekse Avrupa’nın moda merkezlerinde açılan bu mağazaların bir kısmı zaman içinde kapandı.
Ancak Türk markalarının yurtdışında mağazalaşma tutkusu hala devam ediyor. Özellikle ekonomik krizin doğurduğu fırsat ortamından yararlanmak isteyen birçok firma yurtdışında mağaza zinciri oluşturmak için yeniden düğmeye basmış durumda. Türk hazır giyimcilerini bu konuda heveslendiren bir başka faktörse franchise taleplerindeki patlama. Her firmaya birçok ülkeden bu yönde tekliflerin geldiği belirtiliyor. Perakende de büyümeye çalışan bu firmaların bir kısmı bulundukları ülkelerde dördüncü beşinci mağazayı açmaya hazırlanırken, bazılarıysa pazara ilk kez girecek.
ERKEK GİYİMCİLER ZİNCİRLEŞİYOR
Erkek giyim markası Avva’nın sahibi Dido Group, bu ay ve önümüzdeki ekim ayında İtalya, Almanya, Suriye, Irak, Rusya ve Azerbaycan’da 6 mağaza birden açıyor. Böylece yurtdışındaki mağaza sayısı 31’e ulaşmış olacak. İlk mağazasını 2001yılında Amerika’da açan Avva’nın halen Almanya, Lübnan ve Romanya’da da mağazaları var.
Dido Group Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, yeni mağazalarının tümünün franchise sistemiyle açılacağını belirtiyor. Atik, birçok ülkeden franchise teklifi geldiğini, bunlardan Fas, Ürdün ve Hollanda’dan gelen teklifleri değerlendirmeye başladıklarını söylüyor.
Bir başka erkek giyim firması Sarar ise Makedonya’da ikinci mağazasını bu ay açıyor. Bu ülkede ilk mağazasını birkaş yıl önce Gostivar şehrinde açan firmanın ikinci durağı Başkent Üsküp. Sarar’ın mağaza ağını genişletmeyi düşündüğü bir başka bölge de Türk Cumhuriyetleri. Kazakistan ‘ın başkenti Atsana ve Almati şehrinde birer mağazası bulunan şirket, üçüncü mağazayı yine Almati’da açıyor. Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te de ikinci mağazası için hazırlık yapıyor. Sarar’ın yeni girmeye hazırlandığı Pazar ise Kuzey Irak. Bu ülkedeki mağazası önümüzdeki ay Dohuk şehrinde faaliyete geçecek.
Orka Group ise bu sıralar daha çok Balkanlara yoğunlaşmış durumda. Çünkü bu bölgedeki ülkelerden yoğun olarak franchise talebi alıyor.
2009 sonuna kadar Arnavutluk, Makedonya, Slovenya ve Hırvatistan’da hem damat-Tween-ADV, hem de D’S Damat mağazaları açmayı planlayan Orka, ayrıca Almanya-Duisbourg, Kazakistan-Astana, Rusya-Krasnador, Ukrayna-Kiev ve Kuzey Irak-Erbil’de açılış yapacak.
Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, bu dönemde Pazar çeşitliliğinin son derece önemli olduğunu düşünüyor: “Krizden en az etkilenen ülkelerle ilgili birtakım çalışmalar yapıyoruz. Bu dönemde yatırım maliyetleri normal dönemlere göre çok daha avantajlı. Kuzey Irak perakende sektörü için de cazipleşti.”
ÜLKE YELPAZESİ ÇOK GENİŞ
Yurtdışında en çok mağazası olan Türk hazır giyim firmalarının başında Wenice markasıyla çocuk giyimi üreten Kuşam Tekstil geliyor.
Bu şirketin Wenice ismiyle 56 ülkede toplam 348 mağazası var. Kuşam Tekstil bu sıralar özellikle Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yoğunlaşmış durumda. Firma bu bölgede Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, Umman, İran, Suriye, Ürdün, Filistin ve Irak’ta franchise anlaşmaları yapmış. Buna göre yıl sonuna kadar İran’da 5, Bahreyn’de 3, Libya, Filistin ve Ürdün’de 1’er; Umman, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye ve Irak’ta ise 2’şer Wenice mağazası açılacak.
Wenice ayrıca Hırvatistan’ın başkenti Zagrep’te 350 m2 büyüklükte prestij mağazası açmaya hazırlanıyor. Ardından İtalya ve Almanya’da 2’şer, Slovenya ve Finlandiya’da da 1’er mağaza hizmete girecek. Şirket, Rusya’daki mağaza ağına 2009 sonuna kadar 4 tane daha ekleyecek.
Kuşam Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akdoğan da yurtdışında mağaza açmak için bu dönemin son derece elverişli olduğunu vurguluyor: “Eski doğu bloku ülkelerinde kiralar yüzde 50 gerilemiş durumda. Almanya, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 70’i buluyor. Son dönemlerde Ortadoğu ülkeleriyle geliştirilen sıcak ilişkiler sayesinde bu bölgeden gelen franchise taleplerinde de büyük artış var.”
Bayan giyim üreticisi Balizza’nın halen 200’e yakın mağazası var. Firma, yıl sonuna kadar Ukrayna-Kiev’de 2, Harkof’ta ise 1 mağaza daha açıyor. Kazakistan’da da 1 mağaza açacak.
PENTİ BU YIL 5 PAZAR KEŞFETTİ
2009’un son çeyreğinde perakende ağını genişletmeye çalışan hazır giyimciler arasında bir çorap firması da var. Penti markasıyla bay ve bayan çorabı, bayan iç giyim ve ev giyim ürünleriyle mayo üreten Öğretmen Çorap, Bulgaristan-Sofya’daki ilk mağazasını bir iki ay içerisinde açacak. Ukrayna’nın başkenti Kiev’de ve Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de ikinci mağazasını hizmete sunacak olan firma, Azarbeycan’ın başkenti Bakü’de ise dördüncü mağazayı devreye sokacak.
Öğretmen Çorap Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, özellikle bayan çorabına ilginin çok yüksek olduğunu belirtiyor. Halen 16 ülkeye ihracat yapan Öğretmen Çorap, bunlardan 5’ine ilk kez bu yıl mal satmaya başlamış.
www.stoktoptan.com |
|